Παρασκευή 2 Μαρτίου 2012

Scramble-Ο Μπαμπάς του Motocross

Scramble-Ο Μπαμπάς του Motocross

Ήταν εκείνεις οι ογκώδεις μοτοσικλέτες του '60 και '70 που σήκωναν τις εξατμίσεις ψηλά για να μπαίνουν στα χώματα, που εισήγαγαν τον όρο Scrabmle στην Ελλάδα.


Η πιο γνωστή μοτοσικλέτα Scramble στην Ελλάδα είναι μια από τις πρώτες που πάτησε το πόδι της σε αυτή τη πλευρά της Μεσογείου. Στα τέλη του '60, αρχές του '70, όταν έφτασε από τον Σαρακάκη, το μικρό δικύλινδρο 175, αν και είχε τον κωδικό CL μπροστά από τον κυβισμό του, έγινε γνωστό σαν "scrambler". Μπορεί για τα σμηερινά δεδομένα το CL175 να είναι ένα απλο δίκυκλο μεταφοράς αλλά εκείνη την εποχή δεν ήταν έτσι τα πράγματα.

Οι 2 εξατμίσεις του που έβγαιναν αριστερά από τον κινητήρα του και περιέπλεκαν τους λαιμούς τους πριν περάσουν στο πλάι, φορούσαν μια "σχάρα" που νόμιζες πως έβγαινε από ψησταριά, ευτυχώς βουτηγμένη στο χρώμιο. Γονιδιακά προερχόμενη από την δεκαετιά του '50, ο τύπος αυτός της εξάτμισεις αποτελεί ένα σύμβολο, που δεν θα ήταν υπερβολή να ισχυριστούμε πως υποδηλώνει την ελευθερία.

Οι υψηλές εξαμτίσεις συμβόλιζαν την αναζήτηση, την εξερεύνηση και αυτομάτως ο ιδιοκτήτης μιας scrambler ομοίως γοητευτικότερος στα μάτια του κόσμου. Αν μάλιστα είχε και λίγη λάσπη πάνω στον κινητήρα της μοτοσικλέτας και στις μπότες του, τότε...

Η λέξη "Scramble" σημαίνει ανακατεύω, αναμειγνύω, όμως τα αγγλο-ελληνικά λεξικά αναφέρουν και άλλη μια έννοια: "αγώνες μοτοσικλέτας σε ανώμαλο έδαφος".

Από πόσο παλιά όμως χρησιμοποιείται αυτός ο όρος;

Υπήρχε ένας σκωτσέζος, ονόματι Angus Scott που κατασκέυαζε κάτι απίθανα δικύλινδρα σε σειρά δίχρονα, την δεκαετία του '20. Ο ίδιος διοργάνωνε εκείνη την εποχή έναν αγώνα στο χώμα για φίλους και γνωστούς, κάθε χρόνο. Με τον καιρό, το Scott Trial όπως ονόμάσηκε από φιλική συνάντηση μετατράπηκε σε ένα σκληροτράχηλο δημοφιλή αγώνα με πολλές συμμετοχές και κονισμούς που μοιάζουν αρκετά με το σημερινό Trial.

Όμως την επιτυχία του Scott Trial θέλησαν να καρποθούν κι άλλες λέσχες στην Αγγλία. Έτσι, ένα κλάπμ στο Camberly της Νότιας Αγγλίας αποφάσισε να διοργανώσει έναν διαφορετικό αγώνα με μοτοσικλέτες. Επειδή οι διοργανωτές δεν ήθελαν να σημειώνονται βαθμοί ποινής στους αγωνιζόμενους στις αργές διαδρομές, αλλά να κινούνται πιο γρήγορα αλλά και πιο αντυπωσιακά, έφτασαν στο συμπέρασμα πως έπρεπε να αναμείξουν τα ήδη υπάρχοντα αθλήματα και να δημιουργήσουν το δικό τους.

Έπρεπε να τα κάνουν scramble να τα ανακατέψουν, και έτσι το επίσημο όνομα του αγώνα έγινε: "Southern Scott Scramble". To ημερολόγιο έδειχνε 29 Μαρτίου του 1924...Ο όρος Scramble είχε μόλις γεννηθεί....


Ξεκινούσε ένας αναβάτης στην εκκίνηση για να γυρίζει γύρω γύρω από μια χωμάτινη διαδρομή περίπου 4άρων χιλιομέτρων μέχρι να κλέισει καμιά 80αριά χλμ όσο το δυνατόν πιο γρήγορα. Οι Γάλλοι, λάτρεις των 2 τροχών, τροποποίησαν λίγο τους κανονισμούς, προσθέτοντας λίγα αλματάκια και το ονόμασαν Moto Cross, προερχόμενο απο τις λέξεις "μοτοσικλέτα" και "διάσχιση".



ιστορικές μοτοσικλέτες Scrambler:

Ducati 250 Scrambler
Honda CL 350
BSA Victor 440



πηγή:0300

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου